MNyA. + RMNyA.
Mi van itt?
Csop. 1.
Csop. 2.
Lev. 1.
Lev. 2.

Dialektometria

A dialektometra többszáz térképlap adatainak összevetésén alapuló, kvantitatív elemzési módszer. Lényeges különbség azonban más kvantitatív elemzések és a dialektometriai elemzés között, hogy míg a dialektológiai kutatások általában egy-egy jelenség előfordulásának területi különbségeire fókuszálnak egy adott korpuszban, addig a dialektometriai elemzésben az egyes jelenségekben megmutatkozó hasonlóság mértéke összeadódik, egyetlen, aggregált adatként mutatva meg a kutatópontok közti általános nyelvi hasonlóságot (illetve különbözőséget). Az innen elérhető interaktív térképek a MNyA. és a RMNyA. integrált, informatizált korpuszán végzett elemzésekből adnak ízelítőt.

A térképek mindig egy kutatópont nyelvi hasonlósági viszonyainak földrajzi mintázatát mutatják. A kutatópontok között egérkattintással lehet váltani. A kijelölt (fehér) kutatóponthoz nyelvileg hasonlóbb települések meleg színekkel (vörös, piros, narancs, sárga), a tőle legtávolabbiak pedig sötétkék, szürke, illetve fekete színben látszanak.


A honlapon található interaktív térképek

Csop. 1.: a MNyA. és a RMNyA. 127 integrált térképlapja adatainak kutatói csoportosításán alapuló, 245 munkatérkép felhasználásával készült dialektometriai elemzés. A kutatópontok színei azt mutatják meg, mennyire hasonlít egy-egy kutatópont nyelvjárása a kijelölt kutatópontéhoz a maximális (100%-os) hasonlósághoz képest.

Csop. 2.: a MNyA. és a RMNyA. 127 integrált térképlapja adatainak kutatói csoportosításán alapuló, 245 munkatérkép felhasználásával készült dialektometriai elemzés. A kutatópontok színe azt mutatja meg, mely kutatópontok nyelvjárása áll legközelebb a kijelölt kutatópontéhoz, melyek állnak tőle távolabb.

Lev. 1.: a MNyA. és a RMNyA. 482 integrált térképlapja alapján, az adatok automatikus összevetésével készült dialektometriai elemzés. A kutatópontok színei azt mutatják meg, mennyire hasonlít egy-egy kutatópont nyelvjárása a kijelölt kutatópontéhoz a maximális (100%-os) hasonlósághoz képest.

Lev. 2.: a MNyA. és a RMNyA. 482 integrált térképlapja alapján, az adatok automatikus összevetésével készült dialektometriai elemzés. A kutatópontok színe azt mutatja meg, mely kutatópontok nyelvjárása áll legközelebb a kijelölt kutatópontéhoz, melyek állnak tőle távolabb.